המטרו של אתונה – כל המידע החשוב לשימוש נכון וחסכוני

אם אתם מתכננים טיול באתונה בקרוב, כנראה שתשתמשו במטרו כדי לנוע בעיר. האמת? זו אחת הדרכים הטובות, הזולות והנוחות ביותר להתנייד בבירה היוונית. מערכת המטרו של אתונה אולי לא גדולה כמו בערים אירופאיות אחרות, אבל היא יעילה להפליא ומחברת בין כל האתרים המרכזיים שתרצו לבקר בהם.

אז לפני שאתם קופצים לאתונה עם הפיתות והצ'יפס, בואו נכיר את המטרו המקומי מקרוב – קווים, מחירים, טיפים שווים ואפילו כמה הפתעות ארכיאולוגיות שמחכות לכם בתחנות.

מבנה קווי המטרו באתונה

מערכת המטרו של אתונה מורכבת משלושה קווים עיקריים, כל אחד בצבע שונה, שמכסים את העיר ואת פרבריה. מה שמגניב במיוחד הוא שתוכלו להגיע כמעט לכל אתר תיירותי מרכזי באמצעות המטרו, בלי להתעסק עם תחבורה ציבורית מסובכת או מוניות יקרות.

הקו הירוק (קו 1)

הקו הירוק הוא הקו הוותיק ביותר במערכת, והוא למעשה הרכבת העירונית המקורית של אתונה שהושקה עוד ב-1869 (ואז עוד נעה בעזרת קיטור!). היום כמובן שהוא מודרני לגמרי, וחוצה את העיר מצפון (תחנת קיפיסיה) לדרום (תחנת פיראוס שליד הנמל).

אתרים מרכזיים לאורך הקו הירוק:

  • מונסטיראקי – השוק הפשפשים המפורסם והשכונה העתיקה
  • תיסיו – עם תצפית מעולה על האקרופוליס
  • פיראוס – הנמל של אתונה, שממנו יוצאות מעבורות לאיים

הקו האדום (קו 2)

הקו האדום נחנך בשנת 2000, לקראת האולימפיאדה באתונה, והוא מחבר בין שכונת אנתופולי בצפון-מערב העיר לאגיוס דימיטריוס בדרום-מזרח. זה הקו שכנראה תשתמשו בו הכי הרבה כתיירים.

אתרים מרכזיים לאורך הקו האדום:

  • אקרופולי – התחנה הכי קרובה לאקרופוליס ולמוזיאון החדש
  • סינטגמה – כיכר סינטגמה, הפרלמנט היווני וחילופי המשמר המפורסמים
  • אומוניה – כיכר מרכזית עם חיבור לקו הירוק

הקו הכחול (קו 3)

הקו הכחול הוא הקו החדש יחסית שמחבר את פרברי המערב עם שדה התעופה של אתונה במזרח. זה הקו שתיקחו אם אתם מגיעים או חוזרים מהטיסה (אלא אם בחרתם במונית או בשאטל).

אתרים מרכזיים לאורך הקו הכחול:

  • סינטגמה – נקודת מפגש עם הקו האדום
  • מונסטיראקי – נקודת מפגש עם הקו הירוק
  • קרמאיקוס – שכונה עם חיי לילה תוססים
  • שדה התעופה – הטרמינל הבינלאומי של אתונה

בשנים האחרונות העיר עובדת על הרחבת רשת המטרו, וקו 4 כבר נמצא בבנייה. אבל נכון להיום, שלושת הקווים האלה מספקים כיסוי מצוין לכל האטרקציות המרכזיות בעיר.

שימוש במטרו באתונה – איך זה עובד?

אם השתמשתם פעם במטרו בכל עיר אירופאית, תרגישו בבית. אם לא – אל דאגה, זה ממש פשוט. הנה איך להשתמש במטרו באתונה בצורה חלקה:

רכישת כרטיסים

בכל תחנת מטרו תמצאו מכונות אוטומטיות לרכישת כרטיסים. המכונות תומכות בכמה שפות, כולל אנגלית (לא בעברית, אז תצטרכו להסתדר). אפשר לשלם במזומן או בכרטיס אשראי. אגב, המכונות מקבלות שטרות עד 20 יורו, ולפעמים עדיף להצטייד בשטרות קטנים או מטבעות.

אם אתם מתקשים במכונה, תמיד יש קופאי אנושי בתחנות הגדולות יותר (בשעות הפעילות העיקריות). מניסיון אישי – היוונים בדרך כלל מאוד נחמדים ועוזרים, אז אל תהססו לבקש עזרה מהמקומיים!

תיקוף הכרטיס

אחרי שרכשתם כרטיס, תצטרכו לתקף אותו בשערים האוטומטיים בכניסה לרציפים. פשוט הצמידו את הכרטיס למקום המסומן, השער ייפתח ואתם בפנים. שמרו על הכרטיס עד סוף הנסיעה! יש בדיקות פתע מדי פעם, ואם תיתפסו בלי כרטיס מתוקף, הקנס יכול להגיע ל-60 יורו.

שעות הפעילות

המטרו באתונה פועל בין השעות 5:30 בבוקר לחצות, ובימי שישי ושבת יש שירות מוארך עד השעה 2:00 לפנות בוקר. תדירות הרכבות גבוהה למדי – בשעות העומס רכבת מגיעה כל 4-5 דקות, ובשעות השפל כל 7-10 דקות.

חשוב לדעת: בימי שביתה (שקורים מדי פעם ביוון), ייתכנו עיכובים או ביטולים. כדאי לבדוק מראש, במיוחד אם אתם ממהרים לטיסה או לפגישה חשובה.

הנסיעה לשדה התעופה

אם אתם רוצים להגיע לשדה התעופה באמצעות המטרו, קחו בחשבון שהנסיעה אורכת כ-40 דקות ממרכז העיר (מתחנת סינטגמה). הרכבות לשדה יוצאות כל חצי שעה, אז תכננו את הזמנים בהתאם. אני ממליץ להגיע לשדה לפחות 3 שעות לפני הטיסה, כך שתצטרכו להיות בתחנת המטרו בערך 4 שעות לפני מועד ההמראה.

מטרו אתונה

מחירים וסוגי כרטיסים

יוון אמנם לא זולה כמו פעם, אבל התחבורה הציבורית באתונה עדיין במחירים סבירים בהחלט, במיוחד בהשוואה למקומות אחרים באירופה. הנה סקירה של אפשרויות הכרטוס העיקריות:

כרטיס בודד

כרטיס בודד (Single Ticket) עולה 1.20 יורו ותקף ל-90 דקות. במסגרת זמן זו, תוכלו לבצע מספר לא מוגבל של נסיעות ומעברים בין קווי המטרו, האוטובוסים והחשמליות בעיר. זה אומר שאם אתם מתכננים כמה עצירות קצרות, כרטיס אחד יכול להספיק לכם לביקור בכמה אתרים.

כרטיס יומי

כרטיס יומי (24-Hour Ticket) עולה 4.10 יורו ומאפשר נסיעות לא מוגבלות ב-24 שעות בכל אמצעי התחבורה הציבורית בעיר (למעט הקווים לשדה התעופה). אם אתם מתכננים יום עמוס בביקורים באתרים שונים, זו אופציה משתלמת.

כרטיס 5 ימים

כרטיס 5 ימים (5-Day Ticket) עולה 8.20 יורו ומאפשר נסיעות לא מוגבלות למשך 5 ימים. זו האופציה המשתלמת ביותר למי שנשאר באתונה לכמה ימים ומתכנן להשתמש בתחבורה ציבורית באופן יומיומי.

כרטיס לשדה התעופה

כרטיס חד-כיווני לשדה התעופה עולה 9 יורו. יש גם אפשרות לכרטיס דו-כיווני במחיר של 16 יורו, שתקף לנסיעה הלוך וחזור בתוך 30 יום.

שימו לב שכרטיסי היום הרגילים לא תקפים לנסיעות לשדה התעופה, ותצטרכו כרטיס מיוחד.

כרטיס תיירותי

כרטיס ה-Tourist Ticket עולה 20 יורו ומציע נסיעות לא מוגבלות למשך 3 ימים, כולל 2 נסיעות הלוך-חזור לשדה התעופה. אם אתם מגיעים וחוזרים דרך שדה התעופה ומתכננים להשתמש במטרו במהלך הביקור, זו אופציה מצוינת.

איזה כרטיס הכי משתלם?

תלוי בתוכניות שלכם, אבל הנה כמה המלצות:

  • אם אתם באתונה ליום-יומיים ומתכננים לבקר בכמה אתרים – הכרטיס היומי משתלם.
  • לשהות של 3-5 ימים – כרטיס ה-5 ימים הוא ההשקעה הטובה ביותר.
  • אם אתם מגיעים ועוזבים דרך שדה התעופה ונשארים 2-3 ימים – כרטיס התיירים יחסוך לכם כסף.
  • ואם אתם פשוט עושים נסיעה או שתיים ביום – כרטיסים בודדים יעשו את העבודה.

טיפים לשימוש נוח ובטוח במטרו

אתונה היא עיר יחסית בטוחה לתיירים, אבל כמו בכל עיר גדולה, תמיד כדאי להיות ערניים. הנה כמה טיפים שישמרו על החוויה שלכם חיובית:

היזהרו מכייסים

המטרו באתונה, במיוחד בקווים הפופולריים לתיירים ובשעות העומס, יכול למשוך כייסים. שמרו על החפצים האישיים שלכם – תיקים תמיד מקדימה, ארנקים בכיסים פנימיים, וטלפונים לא בכיסים חיצוניים של המכנסיים. תהיו במיוחד ערניים בתחנות עמוסות כמו סינטגמה, מונסטיראקי ואומוניה.

אל תסמכו רק על Google Maps

אפליקציית Google Maps עובדת טוב באתונה, אבל לפעמים המידע על זמני המטרו לא מדויק. אני ממליץ גם להוריד את האפליקציה הרשמית של תחבורה ציבורית באתונה – OASA Telematics, שנותנת זמנים מדויקים יותר וגם עובדת אופליין. ולמקרה חירום – תמיד שווה שיהיה אצלכם גם עותק של מפת המטרו המודפסת.

התייחסו לתרבות המקומית

יוונים מאוד מכבדים קשישים, נשים בהיריון ואנשים עם מוגבלויות. תמיד פנו את המקום אם אתם יושבים במושבים המיועדים. וזכרו שיוונים הם עם חם ולעתים קרובות מדברים בקול רם – אל תופתעו אם הקרון קצת רועש!

שעות העומס

כמו בכל עיר גדולה, גם באתונה יש שעות עומס – בדרך כלל בין 7:30-9:30 בבוקר ובין 15:00-18:00 אחה"צ. אם אתם יכולים, כדאי לתכנן את הנסיעות מחוץ לשעות אלה.

תופעה מעניינת: תחנות-מוזיאון

כשבנו את המטרו של אתונה לקראת האולימפיאדה ב-2004, הם נתקלו בממצאים ארכיאולוגיים רבים. במקום להעביר הכל למוזיאונים, הגאונים החליטו להפוך חלק מהתחנות לתצוגות ארכיאולוגיות קטנות! חפשו את הוויטרינות מאחורי זכוכית בתחנות כמו סינטגמה, אקרופולי ופאנפיסטימיו – אתם תמצאו שם ממצאים מרתקים מהחפירות, כולל כלי חרס, צעצועים עתיקים, תכשיטים ואפילו שרידי מערכות ביוב מימי קדם. זו דרך מגניבה ליהנות ממוזיאון קטן תוך כדי נסיעה!

מטרו אתונה

התחנות המרכזיות במטרו של אתונה

עכשיו בואו נתמקד בכמה תחנות מטרו שכדאי לכם להכיר, במיוחד אם אתם מטיילים באתונה לראשונה:

סינטגמה (Syntagma)

זו אחת התחנות המרכזיות ביותר, ממוקמת ממש מתחת לכיכר סינטגמה והפרלמנט היווני. מכאן תוכלו לצפות בחילופי המשמר המפורסמים ליד האנדרטה לחייל האלמוני, לטייל בגנים הלאומיים או לעשות קניות ברחוב ארמו היוקרתי. התחנה עצמה כוללת מיני-מוזיאון עם ממצאים ארכיאולוגיים שהתגלו במהלך בניית התחנה. חשוב לדעת: זוהי תחנת מעבר בין הקו האדום לקו הכחול.

מונסטיראקי (Monastiraki)

תחנה היסטורית שתביא אתכם ישירות לשוק הפשפשים המפורסם ולאחד האזורים האותנטיים ביותר של אתונה. מכאן תוכלו גם להתחיל טיול רגלי לאקרופוליס, לאגורה העתיקה או לשכונת פלאקה הציורית. משם אפשר לקפוץ גם לפסז' המקורה של אתלסטוו שתמצאו שם בתי קפה, מסעדות, ברים וחנויות בוטיק מגניבות. תחנה זו היא נקודת מפגש בין הקו הירוק לקו הכחול.

אקרופולי (Akropoli)

כפי שניתן לנחש מהשם, זו התחנה הקרובה ביותר לאקרופוליס ולמוזיאון האקרופוליס החדש. כשיוצאים מהתחנה, ניתן להגיע לרגלי האקרופוליס תוך הליכה של כ-10 דקות. אם אתם מתכננים לבקר באתר, הגיעו בבוקר מוקדם (סביב 8:00) או אחר הצהריים (אחרי 15:00) כדי להימנע מהעומס הגדול ומהחום. התחנה נמצאת על הקו האדום.

אומוניה (Omonia)

זוהי תחנת מעבר חשובה בין הקו הירוק לקו האדום, ונמצאת מתחת לכיכר אומוניה המרכזית. האזור עצמו קצת פחות תיירותי ובעבר היה לו שם של אזור "קשוח", אבל בשנים האחרונות הוא עובר התחדשות. מומלץ להיות קצת יותר ערניים כאן, במיוחד בשעות הערב המאוחרות.

פיראוס (Piraeus)

התחנה הסופית של הקו הירוק, שנמצאת ליד נמל פיראוס – הנמל העיקרי של אתונה. אם אתם מתכננים טיול ליום באיים הקרובים כמו אגינה או אפילו נוסעים לאיים הרחוקים יותר, זו התחנה שתביא אתכם ישירות לנמל. הקפידו לבדוק מראש את לוחות הזמנים של הספינות, ואם אתם תופסים מעבורת מוקדמת, בדקו שהמטרו כבר פועל בשעה הרלוונטית.

אגיוס דימיטריוס בורגקי, לרמי & מסתנוי (Agios Dimitrios Bourtzki, Larissis & Metsanou)

עוד תחנות חשובות לתיירים:

  • קרמאיקוס (Kerameikos) – על הקו הכחול, קרובה לאחד האזורים עם חיי הלילה הכי תוססים באתונה (גאזי/קרמאיקוס).
  • תחנת לריסה (Larissa Station) – על הקו האדום, מחוברת לתחנת הרכבת המרכזית של אתונה שממנה יוצאות רכבות לערים אחרות ביוון.
  • ויקטוריה (Victoria) – על הקו הירוק, תחנה שקרובה לשכונות מגורים אותנטיות ולמוזיאון הארכיאולוגי הלאומי.

מילות סיכום

המטרו של אתונה הוא באמת אחת הדרכים הטובות ביותר לחקור את העיר. הוא נקי, יעיל, בטוח יחסית ומחבר בין כל האתרים המרכזיים שתרצו לבקר בהם. עם קצת תכנון מוקדם והבנה בסיסית של המערכת, תוכלו לנוע בעיר בקלות ובנוחות, ולחסוך זמן וכסף יקרים.

אל תשכחו שאתונה היא עיר עם היסטוריה עשירה, והמטרו משקף זאת – מהתחנות המעוצבות בקפידה ועד לממצאים הארכיאולוגיים המוצגים בהן. קחו רגע להסתכל סביב כשאתם נוסעים, ואולי תגלו משהו מעניין שלא ציפיתם לו!

ולסיום, הטיפ האישי שלי: בין אם אתם באתונה לסופ"ש קצר או לשבוע שלם, הקדישו קצת זמן פשוט "להיבלע" בעיר. רדו בתחנה אקראית שנראית לכם מעניינת, שוטטו ברחובות, אכלו במסעדה שרק מקומיים מכירים. לפעמים החוויות הכי טובות מגיעות כשאנחנו יוצאים מהמסלול המתוכנן.

קאלו טקסידי (נסיעה טובה) באתונה!

תמונה של שירה ברקן | מומחית ליוון ומדריכת טיולים
שירה ברקן | מומחית ליוון ומדריכת טיולים

כמי שחיה באתונה במשך 5 שנים והובילה מאות טיולים בעיר, שירה מכירה כל סמטה, מסעדה נסתרת ומלון באתונה העתיקה והמודרנית. היא בעלת תואר בהיסטוריה של יוון העתיקה ותעודת מדריכת טיולים ביוון. שירה ביקרה וסקרה למעלה מ-100 מלונות באתונה, ממלונות מבוטיק באזור פלאקה ועד מלונות יוקרה בריביירה האתונאית.

דרך כתיבתה, היא משלבת את הידע ההיסטורי העשיר שלה עם טיפים מעשיים למציאת המלון המושלם באתונה, תוך התחשבות במיקום, נגישות לאתרים, ואווירה יוונית אותנטית.

עוד המלצות על מלונות באתונה

מדריכים שכדאי לכם לקרוא